Hvilket lån skal jeg velge?

Hvilket lån skal jeg velge til hvilket formål?

I Norge finnes det mange finansieringsmuligheter og lånetyper på markedet. Det kan til tider være vanskelig å vite hvilket lån man trenger når. Kunsten er å vite nøyaktig hvilket lån eller finansieringsløsning som egner seg best for ulike situasjoner.

Når man skal velge lån burde man ta utgangspunkt i at det skal koste deg minst mulig, og at det fortsatt skal være mulig å kunne leve med de månedlige kostnadene. Med dette sagt så er det ikke slik at man burde låne penger bare for å gjøre det. Det anbefales ikke at man tar opp et lån eller andre finansieringsløsninger hvis man ikke absolutt skulle trenge det.

Alt fra lånesum, betalingsevne til formålet med lånet avgjør hvorvidt et lån egner seg og hvilket lån som egner seg best. De ulike lånetypene har forskjellige krav og vilkår, og det er også forskjellige betingelser hos lånetilbyderne.

Mikonomi har laget en video som tar for seg noen typiske situasjoner hvor man trenger å låne penger og hvilken type finansiering som da vil egne seg best til de ulike situasjonene.

Video laget av Mikonomi.no

Hvis du ønsker å dele videoen kan du bruke koden under:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/O3zDBnFWatU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><em>Video av <a href="https://www.mikonomi.no/">Mikonomi.no</a></em>

Det er ikke alltid at den typiske lånetypen egner seg best

De typiske lånetypene som forbrukslån, boliglån og billån går under de kategoriene som navnet tilsier og er lån de fleste skjønner hva skal brukes til. Det er naturligvis situasjoner hvor samtlige lånetyper egner seg best - men det finnes også unntak.

Et eksempel kan være når man ønsker å kjøpe en litt rimeligere bil og i tillegg har mulighet til å betale tilbake lånet på kort tid. Da vil det ofte lønne seg å ta opp et forbrukslån i stedet for det typiske billånet.

Et annet eksempel kan være når man ønsker å pusse opp kjøkkenet sitt. Har man her, som i eksemplet over, mulighet til å betale tilbake lånet på kort tid så vil et forbrukslån i visse situasjoner lønne seg mer enn ett boliglån.

Det er også tilfeller hvor mange kanskje ikke er klar over at det tilbys godt egnede lånemuligheter. Har man eksempelvis et uhell og knuser skjermen på mobilen sin, og det ikke dekkes av garantien eller forsikringen så finnes det andre løsninger. Det finnes ulike smålån på markedet som egner seg spesifikt for situasjoner som dette.

Velg det riktige lånet for deg

Grunnet økende interesse for populære lånetyper i Norge de siste årene så er det stor konkurranse mellom bankene og lånetilbydere. Det vil derfor lønne seg å sammenligne lån fra ulike tilbydere når man har funnet hvilken lånetype som egner seg best.

Man kan spare store summer på å velge lånetilbyderen med det lånet som har den beste renten og vilkårene for ønsket lånesum og formål. Bruk derfor litt tid på å finne den beste finansieringsløsningen for låneformålet.

Låneeksempler brukt i videoen

De ulike finansieringsløsningene som er brukt i eksemplene i videoen er noen av de mest brukte lånetypene på markedet i Norge i dag. Under ser du en kort forklaring av de ulike finansieringsløsningene.

Forbrukslån

Forbrukslån er et lån uten sikkerhet hvor man i tillegg ikke trenger å opplyse utlåner om hva pengene skal brukes til.

Forbrukslån er godt egnet for både små og litt større beløp som skal brukes til det man måtte ønske. Typiske årsaker til å skulle søke et forbrukslån kan være:

✅ Kjøp av billigere bil
✅ Plutselige utgifter (buffer)
✅ Mindre oppussinger

Boligsparing for ungdom (BSU)

Boligsparing for ungdom, oftere kalt BSU, er den beste spareordningen for personer i alderen 13 år frem til og med 33 år. BSU-sparing har en gunstig rente og god skattefordel.

BSU brukes hovedsakelig til å spare opp penger til kjøp av første bolig. Typiske grunner til å spare i boligsparing for unge er:

✅ Kjøp av bolig
✅ Nedbetaling av boliglån

Smålån

Smålån er lån som består av ulike lånetyper når man trenger å låne mindre summer. Det finnes ulike smålån som for eksempel SMS-lån, i tillegg er dette også lån man ofte kan søke om og få lån på dagen.

Disse lånene har ofte en noe høyere rente enn andre større lån og det er derfor viktig at man har evne til å raskt betale tilbake pengene man har lånt. Typiske formål til å søke om smålån er:

✅ Trenger penger raskt
✅ Mobil, computer, etc. som plutselig må til reparasjon

Refinansiering

Refinansiering går ut på at man refinansierer flere lån og eventuell gjeld sammen i ett og samme lån. Refinansiering av lån gjør at man får færre gebyrer og renter å forholde seg til.

Det er mer oversiktlig og gjør det lettere å forholde seg til nedbetaling av lån ved å refinansiere. Typiske grunner til å søke om refinansiering kan være:

✅ Sliter med stor gjeld
✅ Man er lite disiplinert og uoversiktlig
✅ For mange lån å skulle nedbetale

Kredittkort

Kredittkort kan på lik måte som forbrukslån ses på som en kortsiktig finansieringsløsning. Kredittkort kommer med mange fordeler som gode rabatter, bonuser, reise- og avbestillingsforsikring og cashback.

Hovedsakelig så er kredittkort den beste finansieringsløsningen dersom man har mulighet til å betale tilbake skyldig beløp før rentene begynner å løpe. Kredittkort kommer med en rentefri periode som normalt ligger på mellom 40 og 50 dager. Typiske formål til å søke om kredittkort er:

✅ Bestille reise
✅ Som en buffer/reserve
✅ Netthandel

Hvis du ønsker å dele videoen kan du bruke koden under:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/O3zDBnFWatU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe><em>Video av <a href="https://www.mikonomi.no/">Mikonomi.no</a></em>