Hva er best forbrukslån eller kredittkort?

Siste oppdatering: 03 juni 2019

Forbrukslån eller kredittkort?

Forbrukslån og kredittkort er begge lån uten sikkerhet, altså usikret forbrukskreditt lån. Hvis man skal ha et usikret lån så er forbrukslån eller kredittkort de to beste hovedalternativene. Begge lånetypene er svært populære i Norge og det finnes utallige banker og utlånere på markedet som tilbyr disse lånene.

Det kan være vanskelig å vite når det er best med forbrukslån eller kredittkort. Det er ulike situasjoner og bruksområder som avgjør hvorvidt man burde velge forbrukslån eller kredittkort.

De to største forskjellene som skiller kredittkort og forbrukslån fra hverandre er at forbrukslån vanligvis har lavere rente enn kredittkort. I tillegg til at man med kredittkort kan spare penger, hvis man holder seg innenfor den rentefrie perioden og nedbetaler utestående beløp før rentene starter å løpe.


Før man søker om enten forbrukslån eller kredittkort må man finne ut av hva målet med kreditt lånet er og hva det er man skal bruke pengene på. Dersom man trenger å låne penger til en relativt stor sum vil det nok uansett lønne seg med et forbrukslån fremfor et kredittkort.

Er det derimot snakk om mindre beløp som man har evne til å betale ned på kort tid etter, vil et kredittkort lønne seg da du kommer unna ekstra kostnader og rente hvis du tilbakebetaler beløpet før den rentefrie perioden er over. Det er dog felles for usikrede lån som både kredittkort og forbrukslån at det kommer med høy rente.

Med dette sagt så burde man alltid huske på prinsippet om at det normalt vil lønne seg å ha forbrukslångjeld fremfor kredittkortgjeld, da renten på forbrukslånet er lavere enn på kredittkortet.

Kort om forbrukslån

Med et forbrukslån betaler man ned på lånet med faste terminbeløp gjennom en satt periode. Så lenge minimumskravet er innbetalt hver måned er långiveren fornøyd. Man vil med forbrukslån, i likhet med andre lån, kunne nedbetale ekstra på lånet hvis man har mulighet til det, slik at rentekostnaden og låneperioden blir redusert.

Kort om kredittkort

Kredittkort har vanligvis en høyere rente men vil fortsatt være det mest økonomiske alternativet i flere situasjoner. Dette er grunnet kredittkortenes rentefrie periode som ofte ligger mellom 40 og 55 dager.

Under denne perioden vil man ikke trenge å tenke på rentekostnader og er man disiplinert og har god oversikt over egen økonomi så vil man komme unna å måtte betale rente- og ekstra kostnader. I tillegg til den rentefrie perioden er det mange fordeler ved et kredittkort som bonusprogrammer, ekstra sikkerhet og cashback.

Sammenligning av kredittkort og forbrukslån

Hva som lønner seg å velge av forbrukslån og kredittkort vil derfor variere ut ifra forskjellige situasjoner. Dersom hensikten med pengene er å ha fordeler, som reiseforsikring, netthandel, cashback, og man har evne til å raskt kunne betale tilbake det skyldige beløpet, så vil et kredittkort være best egnet.

På den andre siden vil et forbrukslån være mer gunstig hvis lånet strekker seg over en lengre periode og over den rentefrie perioden til kredittkort. Selv uten fordelen med den rentefrie perioden til kredittkort så utgjør rentedifferansen mellom kredittkort og forbrukslån merkverdige rentekostnader. Med andre ord så vil rentekostnadene i kredittkortgjelden kjapt overstige rentekostnadene til forbrukslånet.

Det vil uansett lønne seg å sammenligne både kredittkort og forbrukslån tilbudene og mulighetene på markedet, før man bestemmer seg for hvilket kreditt lån. Ulike vilkår og betingelser fra bankene og kortutstederne kan utgjøre en stor forskjell på kostnadene. Finn det kredittkort tilbudet eller forbrukslån tilbudet som egner seg best for deg og din situasjon.

Fordeler og ulemper ved kredittkort

Det er viktig å være klar over fordeler og ulemper ved kredittkort før man velger å skaffe seg det. Ulike kredittkort og utlånere har i tillegg forskjellige krav og vilkår seg i mellom.

Felles for alle kredittkort er at man ikke trenger å betale rente dersom man betaler hele det utestående beløpet ved forfall. Sammenlign de ulike kredittkortene på markedet og finn det beste kredittkortet.

Selv om det er ulike fordeler og ulemper ved forskjellige kredittkort er det fortsatt noen noen som går igjen hos alle. Under ser vi de typiske fordelene og ulempene med kredittkort:

Fordeler og ulemper ved forbrukslån

Det samme går igjen med forbrukslån - det lønner seg å være klar over de ulike fordelene og ulempene ved et forbrukslån før man velger å ta opp et lån. Når det gjelder forbrukslån så vil situasjonen man er i avgjøre hvorvidt det vil lønne seg å ta opp et forbrukslån.

Det lønner seg ofte ikke å ta opp et forbrukslån hvis det skal brukes til å betale faste regninger eller daglige ting. Det anbefales heller å bruke forbrukslån på å for eksempel kjøpe en bil.

Det er ulike fordeler, ulemper og vilkår for forbrukslån avhengig av situasjonen man er i og banken som tilbyr lånet. Under ser vi de typiske fordelene og ulempene med forbrukslån som går igjen hos de fleste lånetilbydere:

Hvor mye penger er det man trenger

Kredittkort har en lavere kredittgrense enn kredittgrensen til forbrukslån. SAS Eurobonus kredittkortet og Remember Card er to av kredittkortene på markedet med høyest kredittgrense på så mye som 150 000 kroner. Det er dog viktig å nevne at man aldri burde låne mer penger enn man har evne til å betale tilbake.

Forbrukslån derimot kan ofte ha opp mot 500 000 kroner som for eksempel hos Opp Finans, 600 000 kr hos Bank Norwegian men også 350 000 kroner som hos Santander kredittkort.

Er kredittkort eller forbrukslån best dersom:

Som tidligere nevnt så regnes både kredittkort og forbrukslån som usikret forbrukskreditt. Hva som er best av forbrukslån eller kredittkort vil avhenge av ulike faktorer som formålet med å låne pengene, hvor mye man trenger å låne og hvor god betalingsevne man har.

I illustrasjonen over ser vi tydelige grunner til når kredittkort er best og når forbrukslån er best. Om man trenger kredittkort eller forbrukslån vil det uansett lønne seg å sammenligne ulike lånetilbud på markedet.

Det er helt gratis og uforpliktende å motta lånetilbud og det gir deg muligheten til å finne det forbrukslånet eller kredittkortet som egner seg best til din situasjon og ønsket lånesum.

Dersom man har mulighet til å betale tilbake pengene som er lånt innen den rentefrie perioden så vil det nok oftest lønne seg med et kredittkort. Er det derimot snakk om større summer og ønske om lengre nedbetalingstid så vil et forbrukslån egne seg.

Det kreves at man har god disiplin og betalingsevne uansett hvordan man låner penger. Man kan komme unna mange gebyrer, høye renter og unødvendige utgifter ved å ikke låne mer penger enn akkurat det man trenger, og i tillegg ha en oversiktlig nedbetalingsplan.

Forbrukslån eller kredittkort kort oppsummert

Med et kredittkort har man alltid penger raskt og tilgjengelig og det er derfor svært viktig å være disiplinert og ha god oversikt over egen økonomi, slik at man ikke ender opp med stor kredittkortgjeld.

Med et forbrukslån vil man ikke få pengene like raskt men man har en månedlig nedbetalingsplan som gjør det lettere å ha god oversikt og forholde seg til tilbakebetaling av lånet.

Kort oppsummert så kan man si at et forbrukslån vil egne seg bedre til å dekke større og planlagte utgifter som for eksempel en bil eller ferie. Et kredittkort egner seg bedre for uventede og plutselige mindre utgifter som man skal, og har mulighet til, å betale tilbake kort tid etter.