Kredittkort

Siste oppdatering: 03 juni 2019

Hva er kredittkort?

Et kredittkort gir deg muligheten til å kjøpe nå og betale senere. Kredittkort er en praktisk måte å låne penger på og ved riktig bruk vil det gi bruker fleksibilitet og mange gode fordeler.

Kredittkort er et betalingskort som brukes til å kjøpe tjenester og varer. Det er flere fordeler ved å ha kredittkort som for eksempel reiseforsikring og rabatter til ulike bonusprogrammer. I tillegg skiller kredittkort seg fra bankkort ved at det betales på etterskudd og du har med det muligheten til å utsette betalingen.

Ordet kredittkort er delt opp i to ord: kreditt og kort. Kreditt er når en av partene i et avtaleforhold får utsatt plikten de må oppfylle som sin del av avtalen, på bakgrunn av tillit til at dette vil oppfylles i fremtiden. I sammenheng med kredittkort vil det si at plikten til å betale tilbake for kjøpet utsettes ettersom at korteier blir sett på som betalingsdyktig.

Kort er et hardt stykke med papir eller papp. I sammenheng med kredittkort er det beskrivelsen av den fysiske plastbiten du som forbruker bruker til å gjennomføre kjøp. Kredittkort er svært populært å bruke ved kjøp på nett. En annen fordel ved kredittkort er at man får god oversikt over utgifter og en stabil tilgang til penger.

Hvorfor eie et kredittkort

Det er hovedsakelig tre måter å bruke et kredittkort: kjøpe tjenester og varer, flytte over utestående gjeld fra et annet kort og til uttak av penger fra minibank. Følgende punkter lister opp gode grunner til hvorfor eie et kredittkort:

 • Rabatter: De fleste kredittkort tilbyr forskjellige rabatter. Disse rabattene kan være alt fra klær til drivstoff. Lista er lang så pass på at du velger det kredittkortet som gir deg de mest nyttige rabattene som egner seg til dine behov.
 • Reise- og avbestillingsforsikring: Den mest kjente og gode grunnen til å eie et kredittkort er for å bruke det når man bestiller en reise. Dette fordi man får gratis avbestilling- og reiseforsikring dersom minimum 50% av reisen er betalt med kredittkort.
 • Trygg netthandel: Man får gunstige rettigheter når man betaler for en tjeneste eller vare med kredittkort. Ved feil eller mangler på tjenesten eller varen vil man kunne fremme pengekrav mot kredittyteren. Det kreves da at man har handlet hos en næringsdrivende, handlet på kreditt, det forekommer mangler eller feil og at du har forsøkt å løse dette hos selger først (Finansavtaleloven §54B).

 • Buffer og reserve: Dersom noe uventet skulle skje, kanskje vaskemaskinen slutter å virke eller et bankkort plutselig ikke fungerer på reise, er det svært lurt å ha en reserveløsning. Du kan selv sette din kredittgrense slik at du ikke trenger å være redd for unødvendig pengebruk.
 • Smart alternativ til forbrukslån: Rentene starter å løpe fra første dag et forbrukslån begynner. Med et kredittkort får du X antall rentefrie dager og du vil med det ha mulighet til å betale tilbake pengene før rentene begynner å løpe (den rentefrie perioden varierer fra ulike banker og tilbydere).

Forskjellen på kredittkort og andre bankkort

Man kan best skille et kredittkort fra et debetkort/bankkort ved at kjøp med debetkort så vil beløpet bli trukket fra kunden sin konto med en gang. Altså at et bankkort er knyttet opp mot en konto.

Derimot vil det ikke bli trukket et beløp fra brukerens konto ved kjøp med kredittkort, da dette i første omgang er utstederens penger som blir brukt inntil korteier betaler regningen senere. Med kredittkort betaler man med kreditt.

I listen over ser vi typiske egenskaper til et kredittkort og et bankkort som skiller kortene fra hverandre. Man kan si at et debetkort/bankkort egner seg for personer som ønsker trygghet og sikkerhet mens et kredittkort egner seg for personer som har god disiplin over egen økonomi og god betalingsevne.

Kredittkort og kjøpsforsikring

Du visste kanskje ikke at kjøpsforsikring er inkludert hver gang du bruker kredittkortet? I tillegg er dette uten at det koster deg som kunde et eneste øre. Under ser du forutsetningene for at §8 i kredittkjøpsloven er gjeldende:

 • Man må ha handlet på kreditt, altså med et kredittkort.
 • Man må ha handlet hos en næringsdrivende.
 • En mangel eller feil på produktet eller varen man har kjøpt må foreligge.
 • Man må ha forsøkt å løse saken med selger først.

Rentefri periode

Den effektive renten er det viktigste med kredittkortet. Økning i konkurranse mellom kredittkortselskapene de siste årene gir kundene bedre goder. Rentefriheten har aldri vært lengre enn den det er mulig å få i dag, og man får også rabatter på langt flere restauranter, bensinstasjoner, nettbutikker og andre butikker enn tidligere.

Lengden på den rentefrie perioden varierer men alle kredittkort tilbyr en gitt periode med rentefri kreditt. Denne perioden gir folk muligheten til å låne penger uten ekstra kostnader i den rentefrie perioden, såfremt man betaler utestående kreditt ved første terminforfall.

Ved overføring eller uttak av kontanter fra kredittkort vil dog renten begynne å løpe fra første dag i tillegg til at man ofte må betale et prosent gebyr og et kontant gebyr. Med andre ord vil et kredittkort koste mer dersom det brukes til overføring eller uttak, enn det vil hvis man kun bruker kredittkortet til varekjøp.

Tips til kortholdere

De fleste av oss eier allerede ett eller flere betalingskort og har med det god erfaring. Det er allikevel verdt å nevne noen gode tips til deg som har eller vurderer å anskaffe deg et kredittkort:

 • Unngå sløsing. Det er viktig å huske på at pengene som brukes med kredittkortet må betales tilbake. Derfor lønner det seg å unngå å bruke kredittkortet på unødvendige tjenester og varer som man heller ikke ville brukt sitt vanlige kort til.
 • Ikke bruk mer penger enn du har mulighet til å betale tilbake. Ikke bruk mer enn nødvendig og vær obs på å ikke overskride egen betalingsevne. Dette kan føre til at man får problemer med å tilbakebetale pengene før rentene begynner å løpe.
 • Sett kredittgrense. Det er alltid mulig å be om en lavere kredittgrense dersom man ønsker det. 20 000 kroner burde holde for de fleste i kredittgrense og dette burde da holde til å betale en eventuell reise med og som en buffer.
 • Husk å alltid betale i lokal valuta. Den beste kursen får man ved å betale i lokal valuta og ikke norske kroner.

 • SMS-varsling. De fleste tilbydere av kredittkort tilbyr SMS-varsling. Dette er et smart verktøy for å ha full kontroll over eget forbruk. Det kan også være lurt å aktivere SMS-varsling når man er på ferie slik at man blir varslet når disponibel saldo på konto har passert en på forhånd egendefinert grense.
 • Skjul koden. Det er viktig å alltid være oppmerksom på å skjule koden ved kjøp med kredittkortet.

De beste kredittkortene

Gebyrfri visa
✅ Reise- og avbestillingsforsikring
✅ Ingen gebyrer
✅ Cashback og rabatter i butikken
✅ Høy kredittgrense

Skandiabanken kredittkort
✅ Lav rente
✅ Inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse ved varekjøp
✅ Regionsperre
✅ 10% tilbake på utvalgte reiser, hotell, restauranter, bilutleie og nettbutikk
✅ Reiseforsikring

Terra Gold kredittkort 
✅ Gratis reise-, identitetstyveri- og avbestillingsforsikring
✅ Opptil 4% bonus på utvalgte varekjøp
✅ Gratis å anskaffe
✅ 45 dagers rentefri betalingsutsettelse på varekjøp

365 kredittkort
✅ Utmerkede drivstoffrabatter
✅ Tilbyr avtalegiro på hele beløpet
✅ Cashback
✅ Ingen etableringsavgift, faste kostnader eller årsgebyr

Visa kort

Visa kort er et av verdens ledende betalingssystemer og tilbyr betalingsløsninger til person- og bedriftsmarkedet. Visa er et av de mest utbredte debetkortene i Norge. Alle kan bruke visa som betalingsmiddel: når som helst og hvor som helst i verden.

Dersom man ønsker et Visa-kort må man kontakte en av de mange kortutstederne som tilbyr visa. De fleste finansinstitusjoner og banker i Norge har autorisasjon til å utstede Visa-kort. Det finnes et visa-kort som passer alle og enhver situasjon.

Man er godt beskyttet mot svindel og uansett hvilket visa kort man velger så vil det godtas over hele verden. Man vil også kunne få ulike fordeler avhengig av kortutsteder og det kan være alt fra belønningsprogrammer til rabatter.

Kredittkort studenter

De fleste banker i Norge tilbyr kredittkort som er spesielt tilrettelagt for studenter. Disse kredittkortene for studenter kjennetegnes av at de ofte har lavere gebyrer enn bankens øvrige kort i tillegg til relativt like fordeler.

Fordeler ved kredittkort for studenter kan være gratis avbestillingsforsikring, gratis reiseforsikring, tilbud og rabatter i utvalgte butikker, billigere leiebil ved flytting, og cashback. Kredittkort cashback vil si at man får penger tilbake på neste faktura for det forbruket man har hatt og dette er da gjerne en prosentandel.

Fire eksempler på kredittkort for studenter:

 • Vivo: fra alle banker i Eika-alliansen, 18-28 år, avbestillings- og reiseforsikring, ID-tyveriforsikring.
 • DNB Student MasterCard (hvitt kort): fra DnB, 18-33 år, 0 kr i gebyr og årsavgift, faste rabatter i utvalgte butikker og drivstoff.
 • Nordea Gold Student: Nordea Bank Norge, 18-34 år, reise- og kjøpsforsikring.
 • Norwegian-kortet: 18 år og eldre, reisekort som lønner seg hvis man studerer et annet sted fra hjemmet, opptjener CashPoints ved bruk, reise- og avbestillingsforsikring.

Kredittkort 18 år: Det finnes alternativer for folk som er 18 år og trenger et kredittkort. Det er viktig å huske på at man må være disiplinert og ha god disiplin over egen økonomi. Hvis man har det så vil et kredittkort være en utmerket løsning som reserve og buffer i situasjoner hvor uventede utgifter forekommer.

Kredittkort 20 år: En person som har fylt 20 år og kan vise en stabil inntekt som er over minimumskravet, har god orden og disiplin over egen økonomi og har styrt unna betalingsanmerkninger oppfyller grunnkravene for å få et kredittkort. De fleste kredittselskapene har et minimumskrav til alder på 20 år.

Forhåndsbetalt kredittkort: Forhåndsbetalte kort har mange av de samme fordelene som et kredittkort. Forhåndsbetalte kredittkort kan for eksempel brukes ved leie av hotell eller bil som krever forhåndsgodkjenning. Utover dette har ikke forhåndsbestilte kort noen form for lojalitetsprogram og har ofte en noe høyere rente enn vanlige kort.

Kort fortalt vil et forhåndsbetalt kort gi mindre gjelds-relaterte fristelser enn kreditt og er et anstendig verktøy for kjøp av tjenester og produkter på nett. Men et tradisjonelt kredittkort er bedre beskyttet da man normalt får full refusjon av penger dersom det oppstår svindel eller skade på produkter og tjenester kjøpt over nett.

Kredittkort bedrift: Kredittkort for bedrift skiller seg fra kredittkort for privatpersoner på flere områder. Eksempelvis vil et kredittkort bedrift lønne seg hvis man driver et firma hvor ansatte reiser mye.

Ved reiser vil kredittkort bedrift dekke den ansattes reiseutgifter og utlegg samt andre fordeler ved reisen som utgiftsrapporter, forsikring og belønningsprogrammer. Et kredittkort for bedrift vil som regel ha en høyere kredittgrense enn et kredittkort for privatpersoner, da kredittkortet skal dekke utgifter for en hel reise.

Fordeler med et kredittkort

På markedet i dag finnes det utallige kredittkort typer og tilbydere. Gjennom Finansavtaleloven §46 er det enklere å sammenligne priser for kredittkort ved at tilbydere er forpliktet til å oppsummere sine gebyrer og renter på en klar og sammenlignbar måte.

Det er ulike fordeler som tilbys for forskjellige kredittkort så les deg nøye opp på de ulike fordelene og finn det som egner seg best for deg og din situasjon. Fordeler med kredittkort er:

 • Du er bedre sikret
 • Gode rabatter og tilbud
 • Rentefri periode
 • Kan brukes over hele verden
 • Gratis reise- og avbestillingsforsikring
 • Cashback
 • Smart buffer og reserve

Hvordan skaffer jeg et kredittkort?

Det finnes utallige kredittkort på markedet i dag med forskjellige vilkår og betingelser som derfor kan gjøre det vanskelig å vite hvilket kredittkort som egner seg for deg og dine behov. Faktorer som spiller inn kan være alt fra hva man skal bruke kredittkortet til og til personens situasjon.

Vær sikker på at du velger riktig kredittkort for deg ved å lese nøye om og sammenligne de ulike lånetilbyderne sine vilkår og betingelser for kredittkortet, og finn ut hvilket kort som passer best til din personlige situasjon. Det finnes mange ulike lånetilbydere i dag, som sammenligner lån og gjør det lettere for deg som bruker å få bedre oversikt.

Når du har funnet det kortet som egner seg best for deg kan du enkelt fylle ut og sende inn en søknad elektronisk. Dette kan gjøres via sammenligningstjenester sine nettsider eller kortselskapet til kortet du søker sin nettside.

Straks søknaden er mottatt vil banken/kort tilbyderen sende søknaden din gjennom en kredittvurdering før de gir deg et svar. Denne prosessen er vanligvis veldig rask og man vil ofte få svar kort tid etter at søknaden er sendt inn.

Hvis søknaden du sendte inn blir godkjent vil du motta et tilbud om et kredittkort passende den kredittrammen som kortselskapet mener de kan tilby deg. Dersom du aksepterer betingelsene for kredittkortet som er tilbudt kan du raskt og enkelt godkjenne dokumentene med BankID for å så få kortet sendt til deg via post.

Du kan ta kortet i bruk straks du har mottatt kode og kort i posten. Forsøk å holde tilbakebetalingen innenfor renteløpetiden til kredittkortet i stedet for å utsette betalingen til rentene begynner å løpe.

Oppsummering

Med et kredittkort kan brukeren gjøre kjøp med penger som lånes av kortets utsteder for å så betale tilbake lånte penger via regninger som mottas en gang i måneden. Kredittkort er en sikker og praktisk betalingsmåte samt et fleksibelt lån.

Det er også kredittkort som er laget for å få varer og tjenester på avbetaling. Dette kan være en avtale mellom kortutsteder og bruker som går ut på at bruker skal betale tilbake varen eller tjenesten over et visst antall måneder.

Avtalen bruker skriver under på med utsteder før man mottar kredittkortet fastsetter vilkår og betingelser for kredittramme, tilbakebetaling og eventuelt andre vilkår. Utsteder av kredittkortet er ansvarlig for å gjøre opp med selger når man har handlet på kreditt. På samme måte som at bruker er ansvarlig for å gjøre opp med utsteder.

Nyttige eksterne linker

Hvis du ønsker å lese mer kan du sjekke ut disse nettsidene: