Gode tips for å unngå kredittkortgjeld

Siste oppdatering: 03 juni 2019

Hva er egentlig kredittkortgjeld?

Kredittkortgjeld er en av de dyreste gjeldene man kan ha. Kredittkort har aldri vært mer tilgjengelig enn det er i dag med utallige kortutstedere og lånetyper på markedet. Det er når man ikke klarer å betale ned avdragene eller innfri kredittkortgjelden at det begynner å bli et stort problem.

De fleste kredittkort har en nokså høy rente på lånet fra når rentene begynner å løpe etter at den rentefrie perioden er utløpt. Av den grunn skal det lite til for at kredittkortgjeld fort blir dyrt og raskt kan komme ut av kontroll. Det lønner seg derfor å kvitte seg med kredittkortgjelden man eventuelt har - så fort som mulig.

I Norge er det mange som sliter med kredittkortgjeld men ikke alle vet hvordan man på best mulig måte kan få den økonomiske situasjonen til å stå på beina igjen og kvitte seg med kredittkortgjelden.

Den vanligste feilen mange gjør er at de kun fortsetter å betale regningene som kommer fra kortutstederen, som man naturligvis ikke skal slutte med å betale, men uten å i tillegg redusere kostnadene og gjøre andre tiltak. Rentenivået på kredittkort er så høyt som normalt mellom 20-30 prosent.

Hvordan bli kvitt kredittkortgjeld

Kutting av kostnader og utgifter, legg om økonomien og/eller refinansier kredittkortgjelden, alt avhengig av hvor stor gjeld man har. Målet er uansett å bli kvitt all gjeld ved å betale tilbake skyldig beløp.

Kutt kostnader

Dersom man sliter med stor kredittkortgjeld er det viktig at man tar fatt på problemene med engang. Få kontroll over privatøkonomien din, rydd opp og finn ut hvor du burde og må kutte ned kostnader.

Eksempelvis vil det lønne seg å bruke penger man har satt av til en ferie - til å nedbetale kredittkortgjelden. Selv om dette er penger man helst skulle brukt på en reise vil det uansett lønne seg å prioritere riktig, bruke pengene på å nedbetale gjeld og se at rentekostnadene synker.

Det vil heller ikke lønne seg å nedbetale en kredittkortgjeld med et annet kredittkort. Det vil ofte ende med at man sitter med enda flere og en enda større kredittkortgjeld i lengden.

Nedbetal mer enn minstebeløpet

Det er oppgitt et minstebeløp på fakturaen man mottar hver måned, som man må betale. Her kan man for eksempel omtrent halvere nedbetalingstiden ved å betale det dobbelte av dette beløpet hver måned.

Hvis minstebeløpet eksempelvis er 400 kr per måned kan det lønne seg å innbetale 800 kr hver måned, dersom man har muligheten til dette. Man kommer unna med godt over halvparten av rentekostnadene ved å gjøre dette, og da innbetale det dobbelte av minstekravet, takket være rentes rente.

Rentes rente skapes når rente legges til saldoen på et lån eller innskudd sånn at den tillagte renten også vil forrentes.

Eksempel på nedbetaling av kredittkortgjeld

Illustrasjonen over er et simpelt eksempel på hvordan man kan forkorte nedbetalingstiden til kredittkortgjelden. I eksempelet er det brukt typiske 54 rentefrie dager og en nedbetalingstid som har blitt minsket ned til 6 måneder etter utgått rentefri periode.

Kredittkortgjelden som tilbakebetales i eksempelet er på 7900 kroner. Dersom tilbakebetaler i eksempelet kun hadde betalt minstebeløpet på fakturaen hver måned ville det vært en nedbetalingstid på så mye som rett under 20 måneder.

I stedet for har vi her vist hvordan det å betale dobbelte av minstebeløpet per måned, i tillegg til ekstra summer de månedene man har mulighet til det, kan bidra til en betydelig kortere nedbetalingsperiode av kredittkortgjeld. Det vil alltid lønne seg å ha som mål å betale ned så mye som mulig på kredittkortgjelden - så fort som overhodet mulig.

Refinansiering av kredittkortgjeld

Dersom man har mye kredittkortgjeld vil det lønne seg å refinansiere gjelden, og helst så fort som mulig. I dag finnes det mange banker og selskaper som tilbyr refinansiering.

Refinansiering er en lånetype som er skreddersydd for akkurat det formålet om å betale ned gjeld. Refinansiering fungerer slik at man samler flere lån og gjeld i ett og samme lån som gir deg bedre oversikt, færre gebyrer og gjør at man sparer renter og omkostninger. Les mer om refinansiering.

Ettersom at kredittkort har en svært høy effektiv rente på utestående beløp kan det bli store rentekostnader dersom man ikke prioriterer lånet riktig. Av den grunn kan man spare mye på å refinansiere og samle kredittkortgjelden i ett og samme lån. Ved å flytte lånet vil man redusere rentekostnadene og derfor kunne bruke enda mer på å betale ned gjelden kjappere.

Dersom man allerede har opparbeidet seg stor kredittkortgjeld og eventuell annen gjeld

Hvis kredittkortgjelden og eventuell annen gjeld man har opparbeidet seg er så stor at det er problematisk å kvitte seg med gjelden kjapt - finnes det noen muligheter.

Man kan søke avdragsfrihet på boliglånet for en kort periode eller søke om betalingsutsettelse hos Lånekassen. Da vil man kunne bruke denne ekstra likviditeten til å betale ned mer på kredittkortgjelden.

Det er dog viktig å huske på at denne løsningen ikke er gratis da det vil løpe renter på de andre lånene, men det er en mye bedre utvei enn å dra på seg stor kredittkortgjeld over lengre tid.

Gode tips for å unngå å ende opp med kredittkortgjeld

Det kan være vanskelig å holde seg unna kredittkortgjeld hvis man ikke prioriterer riktig og har god oversikt og kustus over egen økonomi.

Husk at det ikke finnes spørsmål som er for dumme å spørre om og at det finnes økonomiske rådgivere du kan kontakte dersom du trenger hjelp. Her får du imidlertid noen gode tips for å unngå å ende opp med stor kredittkortgjeld:

  • Ikke lån mer penger enn du har mulighet å betale tilbake
  • Lag et realistisk budsjett og hold deg til det!
  • Betal all kreditten så fort som mulig. Betal gjerne høyere beløp enn minstekravet
  • Betal innen forfallsdato
  • Unngå å øke kredittgrensen hvis det ikke er nødvendig
  • Unngå spontane kjøp og unødvendig forbruk. Små endringer som å for eksempel lage matpakke i stedet for å kjøpe lunsj på arbeidsplassen vil hjelpe
  • Ha en fast spareordning hver måned slik at du sikrer deg en økonomisk buffer og ikke trenger å ta i bruk kredittkortet hver gang

Oppsummering

Det er ekstremt viktig å ta tak i kredittkortgjelden før den blir for stor! Problemet vil ikke løse seg av seg selv. Sett deg ned og se på alternativene dine, prioriter og finn en løsning for å bli kvitt gjelden.

Dersom kredittkortgjelden allerede er for stor kan det lønne seg å søke om refinansiering allerede i dag. Ta kontakt med en økonomisk rådgiver eller noen andre som kan hjelpe deg med hvordan du skal kvitte deg med gjelden dersom du ikke har god nok oversikt og kontroll selv.

Kredittkort handler i bunn og grunn om et betalingsmiddel som kan være til hjelp hvis man skal handle noe raskt, som en buffer hvis vaskemaskinen streiker eller som ekstra sikkerhet på reise.

Kredittkort anbefales også å bruke på netthandel da kredittkortselskaper gir deg god beskyttelse for eventuell svindel, eller kjøp av produkter eller tjenester som ikke oppfyller det de har lovet.

Stor kredittkortgjeld og problemer oppstår dersom man ikke bruker et kredittkort med omhu og heller ser på kredittkortet som ekstra penger. Ikke ta i bruk et kredittkort eller ha en kredittramme som er større enn du har evne til å betale ned på.

Kredittkort burde kun brukes om man har penger til å betale tilbake regningen når fakturaen kommer. Prøv heller å ha en vane for å spare en liten sum hver måned så har man en buffer tilgjengelig dersom det oppstår uforutsette utgifter.